Het samenwerkingsverband kent een duidelijke organisatiestructuur met bijbehorende inrichting en heeft de vorm van een vereniging, opgericht door de aangesloten schoolbesturen. In onderstaande beschrijving wordt ook duidelijk hoe we vorm hebben gegeven aan de governance, passend bij de eisen van de overheid en de inspectie. Er zijn twee organigrammen, een voor het primair- en een voor het voortgezet onderwijs.
Algemene vergadering
Samenwerkingsverband Drechtsteden heeft een Algemene Vergadering (AV). De AV bestaat uit de aangesloten schoolbesturen. Zij hebben met name een toezichthoudende rol. De schoolbesturen overleggen in deze algemene vergadering over de strategische koers van het samenwerkingsverband. De AV heeft twee commissies: de renumeratie- en de auditcommissie. De AV wordt voorgezeten door een onafhankelijke voorzitter. Het dagelijks bestuur is in handen van de directeur-bestuurder. Deze is belast met het besturen van het samenwerkingsverband en met de dagelijkse gang van zaken binnen de werkorganisatie.
Ondersteuningsplanraad
De ondersteuningsplanraad (OPR) is het medezeggenschapsorgaan van het samenwerkingsverband. Hierin zijn ouders, docenten en/of andere onderwijsprofessionals vertegenwoordigd. De OPR heeft medezeggenschap over het beleid en de verdeling van middelen van het samenwerkingsverband. Het is de wettelijke taak van de OPR om eens per vier jaar instemming te geven aan het ondersteuningsplan, denkt mee over belangrijke thema's in passend onderwijs en helpt bewaken of de doelen die het samenwerkingsverband heeft gesteld, ook worden gehaald. Daarnaast communiceert de OPR naar haar achterban.
Medezeggenschapsraad personeel
De medezeggenschapsraad (MR) personeel van het samenwerkingsverband bestaat uit een vertegenwoordiging van de verschillende functies binnen het samenwerkingsverband.
Adviesraden
De Adviesraden PO en VO komen 5 maal per jaar bijeen en bestaan uit het managementteam (MT) van SWV Drechtsteden, bestaande uit de directeur-bestuurder en de sectordirecteur, in het PO van elk schoolbestuur en directielid met mandaat, in het VO de directueren van alle scholen. De Adviesraden hebben geen wettelijk verankerde positie en daarmee een adviserende rol. Deze functioneert als klankbord voor het MT van het samenwerkingsverband.
Taken en bevoegdheden gaan over de voorbereiding van en advisering over het ondersteuningsplan en het uitwerken van de ambities uit het ondersteuningsplan in de jaarplannen. Daarnaast zijn de Adviesraden betrokken bij de voorbereiding van en advisering over de begroting en de jaarrekening en het signaleren van knelpunten in de uitvoering van het beleid. de Adviesraden voorzien het MT van het samenwerkingsverband van gevraagd en ongevraagd advies. Het is aan de directuer-bestuurder of een advies al dan niet (volledig) wordt overgenomen. De Adviesraden hebben de mogelijkheid tot het instellen van werkgroepen.
Uitvoering overleggenHet Zorgoverleg (ZO!) wordt binnen het SWV georganiseerd voor alle medewerkers van het samenwerkingsverband en de zorgcoördinatoren van de scholen. Binnen het PO wordt per gemeente het IB-overleg georganiseerd door de deelnemende schoolbesturen en de intern begeleiders van de scholen. Het SWV sluit hierbij aan. Binnen deze overleggen is aandacht voor o.a.: onderwijskundige ontwikkelingen gericht op passend onderwijs, realisatie dekkend aanbod, interne- en externe zorgroute, deskundigheidsbevordering en intervisie. Vanuit deze overleggen wordt input geboden aan de Adviesraden.
Bureauorganisatie van het samenwerkingsverband
Het samenwerkingsverband kent een bureauorganisatie. Deze bestaat uit de directeur-bestuurder, sectordirecteur, teamleiders, docenten OPDC, stafmedewerkers, onderwijsspecialisten, begeleiders passend onderwijs en orthopedagogen.
Directeur-bestuurderHet dagelijks bestuur is in handen van directeur-bestuurder. Deze is belast met het besturen van het samenwerkingsverband en met de dagelijkse gang van zaken binnen de werkorganisatie. De directeur-bestuurder is verantwoordelijk voor het vertegenwoordigen van de vereniging en de voorbereiding en uitvoering van het beleid en de activiteiten van het samenwerkingsverband. Daarnaast is de directeur-bestuurder ook verantwoordelijk voor het tijdig laten opstellen van de (meerjaren)begroting en het financieel jaarverslag van het samenwerkingsverband, het opstellen en realiseren van het ondersteuningsplan en het actualiseren van de daarmee verbonden informatie.
SectordirecteurDe sectordirecteur geeft sturing en leiding aan de verschillende teams, teamleiders en zorgcoördinatoren. Tevens draagt de sectordirecteur zorg voor het inhoudelijk te ontwikkelen meerjarenbeleid van deze teams, door de teams in samenhang te laten functioneren kunnen ze elkaar in expertise versterken. De sectordirecteur ontwikkelt het meerjarenbeleid met betrekking tot de (brede) ondersteuning op de scholen, verzorgt de projectleiding en voert aansluitend inhoudelijk overleg met de ketenpartners in de regio. De directeur-bestuurder en de sectordirecteur vormen gezamenlijk het MT van het samenwerkingsverband. Het MT formuleert het beleid en draagt verantwoording voor het kwaliteitsbeleid van het samenwerkingsverband.
Onderwijsspecialisten, Begeleiders Passend Onderwijs en OrthopedagogenDe wekwijze van het team medewerkers van het SWV is er op gericht om uit te gaan van mogelijkheden en om mensen in hun kracht te zetten, waardoor de scholen zich kunnen ontwikkelen op het gebied van passend onderwijs. Zij ondersteunen en adviseren het schoolmanagement en iedereen die verantwoordelijk is voor de begeleiding van leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften. Ze richten zich tevens op het versterken van de handelingsbekwaamheid van het schoolteam. Vanuit het preventieve kader worden zij betrokken bij ondersteuningsvragen op de school en spelen zij op deze manier een rol in de signalering en beoordeling van de ondersteuningsbehoeften van leerlingen ten aanzien van de basiszorg en het primaire proces.
Aanmeldpunt en Toewijzingscommissie primair- en voortgezet onderwijsHet Aanmeldpunt en Toewijzingscommissie (PO en VO), is een onafhankelijke commissie en heeft een aanmeldpunt en toewijzingsfunctie. Zij geeft de toelaatbaarheidsverklaringen praktijkonderwijs (PrO) af, kent arrangementen toe en fungeert als toewijzingscommissie voor toelaatbaarheid gesprecialiseerd onderwijs (SBO/SO/VSO),
Orthopedagogisch didactisch centrum GOALGOAL is een orthopedagogisch didactisch centrum (OPDC) en de tijdelijke onderwijsopvang voorziening van het SWV Drechtsteden VO en is gevestigd in Papendrecht. GOAL is bedoeld voor leerlingen in het voorgezet onderwijs, zoals vmbo, havo, vwo, gymnasium en PrO, waarvan de ondersteuningsvragen tijdelijk de mogelijkheden van de school overstijgen. In samenspraak met ouders, leerling en het SWV vraagt de school een arrangement aan voor GOAL bij het aanmeldpunt en toewijzingscommissie.
Steunpunt voor jongeren en ouders/verzorgersHet ouder- en jeugdsteunpunt is er voor ouders en kinderen. Het steunpunt geeft informatie over passend onderwijs, hoe dat in de regio georganiseerd is en wat de mogelijkheden zijn op de scholen voor zorg, jeugdhulp of andere gesprecialiseerde ondersteuning. Zij steunen en informeren de ouders en kinderen en hebben tevens een signalerende functie.